Késélezés, késélezõ tanácsok, leírások minden élezés iránt érdeklõdõnek!

Késélezés Budapesten: Burus Zoltán: 0630 388 5355, zoltanburus@gmail.com, 1153, Bp, Beller Imre u. 119.
Késélezés, ollďż˝ élezés Budapesten
keselezes_kesek_elezese_7keselezes_kesek_elezese_20keselezes_kesek_elezese_18keselezes_kesek_elezese_8
Fõoldal Késélezés leírás Tanácsok késélezéshez Késélezõ szerszámok

Kerámia késekrõl

Kapcsolat
Partnerek Árak Banner-linkcsere A kések éleinek megõrzése Késélezés otthon Képek
Mágneses késkímélő késtartók Késkímélő hurkapálcikás és rizzsel töltött késtartókKésélezés során megfontolandó tanácsok

A késeinknek, bicskáinknak az élkiképzése nagyon különböző lehet. Ezen kívül nagy eltérés mutatkozik a felhasznált alapanyagaikban, ami jó esetben 45-55 rockwell keménység között van. Az élezésnél még fontos szempont, hogy alapvetően milyen anyagok vágására használjuk az adott szerszámot. Ajánlatos megszokni, hogy a puhább, ezáltal nehezebben vágható anyagokhoz hegyesebb élszögre kiképezett késeket használjunk és fordítva.

Lehetőleg ezeket ne cseréljük fel használatkor, mert a hegyes élszög hamar kitompul a kemény anyagban, a tompa élszög pedig nem hatékony a puha anyagban. Különböző éltípusokat ismerünk, a mellékelt ábra szerint. Leggyakoribb az egyenes bevezető élszalaggal kiképezett kés.
késéltipusok, kések éle, késélezés
késélszalag, kések élezése, szerszámok élezése

Mi élezésnél tekintettel vagyunk a kés alapél-kiképzésére, és nem hegyezünk össze egy tompa élű kést. Vannak kések, melyeknél a vágó él és a bevezető él összemosódott. A kézi késélezésnél nem árt szem előtt tartani a kétfajta éltípust. Kitartó gyakorlással a kezünk megszokja, hogy milyen szögben tartsuk a kést a kőhöz viszonyítva, és így nagyon tartós, jó éleket tudunk kiképezni.

Valójában egy késnek a mellékelt ábrán bemutatott élszögei lehetnek. Ezeket nem árt figyelembe venni. Amikor kézzel élezünk, a bevezető élszöget a rendelkezésünkre álló legfinomabb kővel végezzük, hogy a sorjázási felületünk lehetőleg tükrös legyen. Az élező kövek beszerzésénél is nagyon vigyázzunk, mert egyre több a bóvli. Vannak olyan élező kövek, amelyiknek a két oldala eltérő szemcseszerkezetű. Ebben az esetben vagy csak vízzel, vagy csak olajjal kenjük mindkét oldalt. A kövek 220 és 6000-8000 szemcsefinomság között szerezhetők be. A szám az egy négyzetcentiméteren található csiszolószemcsék számát jelenti. Beszerzésnél és használatnál ezt nem árt figyelembe venni

kés él típusok

Késél nézet, késélezés, kések élezése

Mikroszkóp alatt bármilyen profin élezett kés ilyen látványt mutat. Célunk az élezéssel, hogy a fűrészfogazáshoz hasonló egyenetlenség minél kisebb legyen. Minél simább, egyenletesebb, tükrösebb a felület annál jobban vág majd a késünk.


Röviden a nagyolást, a csorbák eltüntetését köszörűkővel érdemes elvégezni, nagyon-nagyon vigyázva, hogy az élezett szerszám anyaga ne színeződjön el. Ha elszíneződik, sajnos elveszítette az acél a hőkezeléssel elért keménységét. Ezen már csak az újra-hőkezelés segít. Ha van otthon köszörűnk, érdemes beszerezni rongykorongot és sötétzöld polírozó pasztát. Ezekkel mi is nagyon jó eredményeket érhetünk le.

 

Késélezés Budapesten: Burus Zoltán: 0630 388 5355, zoltanburus@gmail, 1153, Bp, Beller Imre u. 119.