Késélezés, késélezõ tanácsok, leírások minden élezés iránt érdeklõdõnek!

Késélezés Budapesten: Burus Zoltán: 0630 388 5355, zoltanburus@gmail.com, 1153, Bp, Beller Imre u. 119.
Késélezés, ollďż˝ élezés Budapesten
keselezes_kesek_elezese_17keskimelo_kestarto_1keselezes_kesek_elezese_1keselezes_kesek_elezese_3
Fõoldal Késélezés leírás Tanácsok késélezéshez Késélezõ szerszámok

Kerámia késekrõl

Kapcsolat
Partnerek Árak Banner-linkcsere A kések éleinek megõrzése Késélezés otthon Képek
Mágneses késkímélő késtartók Késkímélő hurkapálcikás és rizzsel töltött késtartókKésélezés házilag

A bemutatott élezőeszközök beszerzésében tudunk segíteni.

Késeink éle használat közben, rendeltetésszerű használat esetén is kopik. Ez azért van, mert minden anyag, amit elvágunk, picit csiszolja, koptatja az élszalagot. Ha nem rendeltetésszerűen használjuk, például vékony pengéjű, és nagyon hegyes élszögre köszörült késsel kemény anyagot, például csontot vágunk, akkor elhajlik, vagy ha keményebb a kés kitörik a kés éle. Ezen kívül késeink élére legnagyobb veszélyt a helytelen tárolás jelenti. Egy konyhafiókba, ömlesztve folyamatosan fém-fémmel érintkezik, kocolódik és ez nem múlik el nyomtalanul. A mellékelt ábrán az éles, a kopott és az elhajlott élszalagot láthatjuk. Minél kissebb az élszögünk annál jobban vág a késünk, de annál sérülékenyebb.

Késélek

Élezés

A házi élező eszközök ezeket a sérüléseket, hibákat korrigálják, általában az eredetinél kicsit tompább élszögben. . Egy részűk egyszerre mindkét oldalon csiszol, másik részükkel felváltva élezzük a kés élének oldalait. Az ábrán a mindkét oldalt egyszerre csiszoló élezést láthatjuk.

Arra vigyázzunk élező acél és ehhez hasonló eszközök használatánál, hogy az eredeti élszögnél ne tartsuk  sokkal tompább élszögben az élező eszközünket a késre.

A mellékelt ábrán az élezőeszköz és a kés egymással bezárt szögét lehet látni. Amikor tompább szögben élezünk, hamarabb leszünk kész az élezéssel, és tartósabb lesz az él, de érezhetően gyengébben fog vágni a késünk.

A legismertebb és leggyakrabban használt kézi élezőeszköz a lehúzó acél, ami a háztartások nagy részében magtalálható. Kapható sima és hosszában érdesített felülettel. Ennél sokkal fontosabb szempont az acél Rockwellben mért keménysége. Minél nagyobb a különbség az acél és a kés keménysége között annál hatékonyabb az eredmény.

Élszög

Kerámia élező


A mellékelt ábrákon néhány kézi élezőszerszám látható, amelyekkel a háztartásban előforduló legkeményebb kések is könnyedén élezhetőek, kivétel a kerámia kés. A legfelső egy kerámiaélező. Mindenfajta acélkés élezésére tökéletes. Mivel a kerámia nagyon rideg, kemény, törékeny anyag, vigyázzunk, hogy ne ejtsük le.

A második képen egy összecsukható gyémánt élezőrud látható, amelyik megbirkózik a legkeményebb acélkésekkel.

A harmadik egy szintén összecsukható gyémántélező. Ennek egyik oldala 340-es szemcsefinomságú, a másik pedig 600- as szemcsefinomságú. Felülettel van kiképezve. Ez azért jó, mert durvább csorbákat is gyorsan javíthatunk vele. Először a durvább 340 es oldallal nagyolunk, majd a 600-as felülettel sorjátlanítunk. Ajánlott vizesen használni. Használatközben elszíneződnek, mert a lecsiszolt fémszemcsék oxidálódnak, de ez nem gyengíti az élezőeszközünket.


Gyémánt élező


Gyémánt élező

Ez egy kisméretű egyszerre kétoldalról élező keményfémlapkás élezőeszköz. Az ábrán látható pozícióban párszor végig húzzuk az élet az élező frontján kiképzett V alakú nyílásban és folytathatjuk a szeletelést


Kézi élező


Kisélező

Ez egy még az előzőnél is kisebb méretű szerszám. Működése megegyezik az előzőével.

Ez egy nagyobb felületű élező gyémánt. Használata hasonlít az élezőkövek használatához. Lehetőleg ne szárazon, hanem vízesen használjuk. A legkeményebb acélokkal is megbírkózik.


kézi élező

Élezőgép

Ez egy kisméretű elektromos élező szerszám. Otthoni használatra ajánlott. Nem igényel szakmai ismeretet. Két ferde rés található a fekete hengeres részen ahova egyszer egyik oldalát, majd a másik oldalát húzzuk hosszan a késeinknek. Ezt a műveletet párszor megismételjük és máris használható a kedvenc késünk. Két kis csiszolókorong pörög és a sablon a megfelelő szögben tartja a késünk élét a csiszoláskor.

Ez egy durva, nagyon csorbás, sérült vágóeszközök élezésére használható vizes kő. 800 as és 1200 as szemcsefinomságú a felülete. Ezzel addig csiszoljuk a kést, amíg eltűnnek az élén látható csorbák és végig feljött a sorja. Utána folytatjuk a műveletet finomabb szemcséjű kövekkel.

Élezőkö

Élezőkö

Ez egy finomabb szemcséjű élezők. Ezzel már majdnem sorjázhatunk is. Az élezőköveket használat előtt áztassuk be vízzel, és használat után mossuk meg erős vízsugárban.

Nagyon finom élezőkő. Sorjázásra is jól használható.

Élezőkö

Ha kérdésed van kérlek írd meg és hamarosan válaszolok.

 

 

Késélezés Budapesten: Burus Zoltán: 0630 388 5355, zoltanburus@gmail, 1153, Bp, Beller Imre u. 119.